8.02.2023р.Тема уроку: Організація робочих місць для приготування страв з сиру.
План
1. Значення страв з сиру.
2. Організація робочих місць для приготування страв з сиру.
3. Організація робочого місця для приготування фондю.
1.Сьогодні нас вже не треба переконувати в тому, що сир корисний. Але запитай нас «чому?». Мало хто пригадає щось, крім того, що це унікальне джерело кальцію. Регулярне включення сиру в раціон також упорядковує обмін речовин, а його мінеральні речовини незамінні для зміцнення кісток і поліпшення роботи нервової системи.
Сир вживали в їжу солоним і несолоним, іноді змішували з молоком, вином або медом.
Приготування сиру нескладне й у принципі залишилося таким же, як і багато століть тому. У сучасних умовах його виробляють шляхом сквашування пастеризованого цільного або знежиреного молока і видалення з отриманого згустку частини сироватки.
Сир є одним з найстародавніших молочних продуктів. Історія його триває вже 7000 років. Батьківщина сиру достовірно не відома. Але існує близько 5000 сортів сирів. Всесвітньо визнані сировари є і в Швейцарії, і в Голландії, і в Німеччині, і в Італії. Список можна продовжувати нескінченно. До того ж зважте, що в Україні та інших державах СНД вміють робити багато видів смачних сирів різної фактури, різної консистенції.
-2. Організація робочого місця для приготування гарячих страв з сиру (потрібно стіл та інвентар вимити гарячою водою; перед початком роботи руки вимити милом і ополоснути їх 2 відсотковим розчином хлорного вапна; розробну дошку розмістити перед собою від краю стола на 5-6 см , інструмент, інвентар, посуд розмістити перед собою праворуч, а продукті ліворуч; сировину викласти в підготовлений посуд, дотримуючись товарного сусідства.);
3Для сирного фондю стіл сервірують спеціальними тарілками у вигляді менажниць, закусочними наборами, виделками з довгими дерев'яними ручками. Справа ставлять кавові чашки з блюдцями і кавовими ложечками. На столі розміщують керамічні або порцелянові вазочки з грінками
із житнього і пшеничного хліба, злегка підсушений, нарізаний кубиками
хліб.
Для приготування швейцарського фондю використовують спеціальний жароміцний посуд, який зсередини натирають зубчиком часнику. Розтоплюють у фондюшниці вершкове масло, натирають емментальський сир і всипають 1/3 його, наливають вино і нагрівають на повільному вогні, але не доводять до кипіння. Безперервно помішуючи дерев'яною ложкою, поступово додають сир, який залишився, приправлений перцем і мускатним горіхом. Причому розмішують не по колу, а по лінії вісімки.
Крохмаль розчиняють у вишневій настоянці і разом із зеленню додають у суміш. Фондюшницю ставлять на спиртівку в центрі столу. Гість нанизує на виделку з довгою ручкою шматочок хліба, занурює в сирну масу і поки він дістає виделку з фондюшниці, сир застигає на шматку хліба. Виходить чудова страва, готова до вживання. Гість перекладає її на менажницю і їсть закусочним столовим набором.
До сирного фондю вино не подають, після нього п'ють міцну чорну каву.
Комментарии
Отправить комментарий