ОРГАНІЗАЦІЯ МИТТЯ ТА ПРАВИЛА ЗБЕРІГАННЯ КУХОННОГО ПОСУДУ
16.10.2020рТЕМА:ОРГАНІЗАЦІЯ МИТТЯ ТА ПРАВИЛА ЗБЕРІГАННЯ КУХОННОГО ПОСУДУ
Миття столового посуду проводиться:
Механізованим способом (посудомийними машинами);Ручним способом.
Для миття посуду ручним способом необхідно передбачити трисекційні ванни для столового посуду, двосекційні - для скляного посуду і столових приладів.
Столовий посуд перед миттям очищають від залишків їжі, причому харчові покидьки збирають в спеціальний бачок з кришкою.
При митті столового посуду ручним способом в 3 секційних ваннах повинен дотримуватися наступний порядок:
- миття з додаванням миючих засобів в першій секції ванни при температурі не нижче 45 0 С;
- миття в 2 секції ванни в воді з температурою не нижче 45 0 С і додаванням миючих засобів в кількості в 2 рази менше, ніж в першій секції ванни;
- ополіскування посуду в 3 секції ванни гарячою проточною водою, при температурі не нижче 65 0 С, з використання металевої сітки з ручками і гнучкого шланга з душовою насадкою;
- просушування посуду на решітках, полицях, стелажах (на ребрі).
Столові прибори піддають миття в гарячій воді при температурі не нижче 45 0 С, із застосуванням миючих засобів, з подальшим ополіскуванням в проточній воді і прожарювання в духових (або сухожарові) шафах протягом 10 хвилин.
Для миття скляного посуду використовують 2-секційні ванни. Чашки, склянки промивають в 1 секції гарячою водою при температурі не нижче 45 0 С, із застосуванням миючих засобів; у 2 секції промивати гарячою проточною водою не нижче 65 0 С, з використання металевої сітки з ручками і гнучкого шланга з душовою насадкою.
В кінці робочого дня проводиться дезінфекція всій столового посуду і приладів засобами відповідно до інструкції щодо їх застосування.
Кухонний посуд
При митті кухонного посуду ручним способом в 2 секційних ваннах повинен дотримуватися наступний порядок:
- механічне видалення залишків їжі;
- миття щітками в воді при температурі не нижче 45 0 С з додаванням миючих засобів;
- ополіскування посуду гарячою проточною водою, При температурі не нижче 65 0 С;
- просушування в перекинутому вигляді на ґратчастих полицях і стелажах. Чисту кухонний посуд зберігають на стелажах на висоті не менше 0,5 м від підлоги.
Обробні дошки і невеликий дерев'яний інвентар (Лопатки, мішалки та ін.) Миють в мийному відділенні (цеху) для кухонного посуду гарячою водою при температурі не нижче 45 0 С, з додаванням миючих засобів, обполіскують гарячою водою (не нижче 65 0 С) і ошпарюють окропом, а потім просушують на ґратчастих стелажах або полицях на ребрі.
Комментарии
Отправить комментарий