24-25.02.2022 Тема. Складання калькуляції продажних цін на
страви, гарніри.
Мета: навчитися застосовувати теоретичні
знання для складання калькуляції продажних цін на страви, гарніри.
Розрахунок продажних цін підприємства
ресторанного господарства проводять окремо на кожну страву в калькуляційних
картках
. І
Складіть калькуляцію продажної ціни на страву «Салат осінній» (вихід однієї порції – 200 г). На 100 г салату потрібно:
капуста білоголова свіжа – 813/410 г, яблука свіжі – 286/200 г, морква –
125/100 г, перець солодкий – 133/100 г, сметана – 200 г, цукор – 2 г. Станом на
1 вересня 2010 року продажна ціна 1 кг продуктів становила: капуста білоголова
свіжа – 4,20 грн., яблука свіжі – 4,00 грн., морква – 2,00 грн., перець
солодкий – 8,00 грн., сметана – 16,00 грн., цукор – 10,00 грн. Продажна ціна 1
кг продуктів на 10 вересня 2010 року становила: капуста білоголова свіжа – 4,80
грн., яблука свіжі – 4,20, морква – 2,20, перець солодкий – 8,40, сметана –
18,00 грн., цукор – 10,90 грн. Калькуляційна картка Назва страви:
_______________________________________________ Назва збірника рецептур, номер
рецептури і колонки: ______________
____________________________________________________________ ___________
2_Складіть калькуляцію продажної ціни на страву «Юшка
картопляна» (вихід 1 порції – 500 г). На 1000 г супу потрібні такі 67 продукти:
картопля – 600/450г, морква – 25/20 г, ріпа – 40/30 г, корінь петрушки – 13/10
г, цибуля ріпчаста – 24/20 г, цибуля-порей – 26/20 г, томат-пюре – 10 г,
кулінарний жир – 10 г, вода – 700 г. Продажна ціна 1 кг продуктів на 2 вересня
2010 року становила: картоплі – 2,80 грн., моркви – 2,10 грн., ріпи – 2,00
грн., кореня петрушки – 2,30 грн., цибулі ріпчастої – 4,80 грн., цибулі-порей –
6,20 грн., тамату-пюре – 16,00 грн., кулінарного жиру – 24,20 грн. Продажна
ціна 1 кг продуктів на 5 вересня 2010 року становила: картоплі – 3,230 грн.,
моркви – 2,30 грн., ріпи – 2,10 грн., кореня петрушки – 2,60 грн., цибулі ріпчастої
– 5,00 грн., цибулі-порей – 7,00 грн., томату-пюре – 16,20 грн., кулінарного
жиру – 25,00 грн. Калькуляційна
картка Назва страви: _________________________ Назва збірника рецептур, номер рецептури і
колонки;__________________________________________________________________________
3.Складіть
калькуляцію продажної ціни на страву «М'ясо тушковане з пшоном» (вихід 1 порції
– 275 г). Кількість продуктів на 1 порцію страви: свинина – 129/110 г,
жир тваринний топлений харчовий – 10 г, томат-пюре – 15 г, цибуля ріпчаста –
18/15 г, морква – 19/15 г, пшоно – 70 г. Продажна ціна 1 кг продуктів на 2
вересня 2010 року становила: свинини – 50,00 грн., жиру тваринного топленого –
25,00 грн., томатупюре – 16,40 грн., цибулі ріпчастої – 4,00 грн., моркви –
2,00 грн., пшона – 4,00 грн. Продажна ціна 1 кг продуктів на 8 вересня 2010
року становила: свинини – 58,00 грн., жиру тваринного топленого – 26,00 грн.,
томатупюре – 16,80 грн., цибулі ріпчастої – 4,40 грн., моркви – 2,20 грн.,
пшона – 4,50 грн.олонки: Калькуляційна картка Назва страви:
_________________________ Назва збірника рецептур, номер рецептури і колонки:
______________ _______________________________________________________________________________________________________________________
Таблиці рисуємо як у класі в зошиті
🙂
ОтветитьУдалить